Přeskočit na obsah

Jak vybrat ateliér na škole?

„1 semestr – 1 ateliér – 1 zadání = 3 měsíce mého života = nezahazuj to špatnou volbou!“

Možná to znáte i z vlastní zkušenosti. Vybíráte si ateliér na základě zadání, které se Vám jeví jako aktraktivní. Avšak po celém semestru práce na atraktivním zadání zjistíte, že jste spíše frustrovaní a že Vám to jaksi nevyšlo.
Jak se to mohlo stát?

Na zadání záleží, ale ještě více záleží na lidech, kteří nás vedou. Dobrý pedagog musí být schopen identifikovat kritické momenty studenta a navést ho k jejich překonání. Musí empaticky vnímat a odhadnout jeho silné stránky a v těch jej posouvat. Musí mít jasnou představu o náročnosti práce, kterou zadal. Musí umět nadchnout i popohnat. Mluví konkrétně o tom, co v projektu je a ne o tom, co není. Záleží mu na úrovni závěrečné prezentace jedince i ateliéru. Je dobrý leader.

Není na Vaší škole takový? Tak ji změnte! Jděte na stáž, vycestujte na erasmus..hlavně už se nevymlouvejte.

Vždyť s tímto člověkem trávíte minimálně 3 měsíce života. Formuje Vás profesně, ale i lidsky. Přebíráte od něj návyky a do budoucího profesního života si důsledky jeho vlivu ponesete i v ukázkách svých prací.

Jak poznat kvalitního pedagoga?

– Zjistit si něco o něm – postoje, směr v tvorbě, další aktivity mimo školu.
– Účasněte se pravidelně obhajob a sledujte výsledné prezentace ateliérů. (Číst mezi řádky – jak jedná se studenty, jak přistupuje a reguluje závěrečnou prezentaci prací, má nějaké motto ateliéru/přístupu k učení? )
– Správně se ptát na zkušenosti s daným kantorem. (Ale uvědomit si koho se ptám, kdo profesora hodnotí. Ptejte se lidí, kteří jsou Vám vnímáním a filozofií blízko. )

Jak poznat optimální zadání?

– Má konkrétní limity. (Až s reálnými limity může začít ta pravá kreativita.)
– Uchopitelný rozměr zadání (S, M, L, XL) a k němu stanovenou přiměřenou podrobnost zpracování.
– Definovaný smysl/cíl zadání (co se na něm naučíme, kam má směřovat).
– Stanovená konkrétní kritéria hodnocení (student je schopen dle nich už v průběhu sám posoudit jak se mu daří úkol plnit).

Na co se zeptat před výběrem (sám sebe)?

– Co umím od minula?
– Čeho chci na závěr tohoto semestru reálně dosáhnout? V čem se chci posunout, dopilovat?
– Jak mi v tom daný pedagog může pomoci?

Začínejte s myšlenkou na konec a vezměte zodpovědnost za výsledky ateliérových prací do svých rukou. Jen na Vás záleží, kdo Vás a Vaše práce bude příští 3 měsíce pomáhat formovat. A vězte, že každá práce se počítá do Vašeho portfolia. :-)

Na závěr oblíbený interaktivní dotazník:

Zdroj: /ilustrativny obrázek z http://mgerwingarch.com/2012/03/30/an-architects-education-juries/