Přeskočit na obsah

Nízkoenergetický diplom a udržitelná prezentace. Iva Žantovská

„Aneb jak krájet, rozkládat, sekat, zprůhledňovat, axonometrizovat, kolážovat  jeden virtuální model a udělat z něj celou diplomovou prezentaci.“ pred apo 3

Diplom je jen o trochu komplexnější záležitost než každosemestrální projekt na architektonických školách. Dá se uchopit různě. Jeho vážnost a strach tkví v získání/nezískání titulu. Proto často diplom je tak děsivá překážka, že si ji mnozí zapomínají užít. Proto jsme rádi, když diplomantům můžeme tuto cestu zpříjemnit a nadchnout je pro zkoumání, hledání a objevování svých vlastních autorských forem, které tak toužebně komise vyhlíží. Totiž autorství a přesvědčivé zpracování tématu je to, co z vás udělá architekta.

Dnes tady máme diplomantku, Ivu Žantovskou, která již s náma prezentovala projekt od předdiplomu.

A. ZADÁNÍ A PŘÍSTUP

Ivin pozemek a celkově zadání je monstrózní. Řeší Zábavní výzkumné a vzdělávací vědecké centrum v Horních Měcholupech. Kde by měli být hlavním klientem děti prahnoucí po vědě, či věda hrou zpřístupněna dětem.

Screen Shot 2016-07-03 at 18.47.42

Screen Shot 2016-07-03 at 18.47.26

Z celého parku zpracovaného v předdiplomu jsme teď zaměřeni na centrální budovu.
Ivča má mnoho podkladů, které je potřeba nějak logicky a úderně uspořádat. Avšak chybí podklady, kterými by vysvětlila hlavní myšlenku projektu – nizkoenergetičnost. Naštěstí Iva je pracovitá a hlavní dům má vymodelovaný do poslední lamely, tak toho využijeme!

2016-07-03-007-promo-01

B. Pracovní workflow

Dům jsme různě otáčeli, natáčeli, krájeli, rozebírali, dávali mu různé dodatečné grafické efekty nebo odkazové linky, aby byl projekt co nejvíc vysvětlen v souladu s hlavní ideou – Nízkoenergetičností.
A taky v duchu průchodnosti, přístupnosti, světelnosti, či objevování expozice:

Otevřenost parteru

pred a po 1

Po nalezení hlavního pohledu to nejdřív vypadalo, že obraz ponecháme jen v bílé lince, aby vynikli konstrukce, jenomže pak jsme se museli vizuálně pokusit zobrazit i vnitřní ekosystém budovy.

Prosvětlenost

pred a po 2

Vrchní kavárna – nejlepší místo pro ukázání vzdušnosti a světelné kvality navrhnutého prostředí.

Expozice

Screen Shot 2016-06-15 at 9.48.38

Aneb jak vtipně zakomponovat axonometrický řez do vlastní vizualizace.

Nizkoenergetičnost

2016-07-03-003-promo

A samozřejmě řemeslnou preciznost a promyšlenost.

Screen Shot 2016-06-15 at 13.03.53
Screen Shot 2016-07-03 at 18.47.49

Vizualizace: SketchUp –> Adobe Photoshop
Grafické výstupy/ schémata: SketchUp + Adobe InDesign
Výkresy: AutoCAD
Adjustace: SketchUp + AutoCAD + Adobe Photoshop –> Adobe InDesign

C. ROZHOVOR

Proč jsi se přihlásila do SuperPrezentace?

Do SuperPrezentace jsem se přihlásila, abych zlepšila prezentaci svých projektů. Každý svůj projekt jsem velmi dlouho tvořila a promýšlela ze všech stran, ale bohužel na výstupu to nebylo vidět. Má práce vypadala odbytě. Hlavním cílem a motivací pro mě bylo, abych svým projektům dala duši a atmosféru a to se mi konečně podařilo.

Splnila jsi, co jsi si předsevzala?

Splnila jsem to na 150 %. Konečně mohu odprezentovat to, co je podstatné pro můj návrh a ne jen to, co zvládnu. Mé vizualizace mluví k těm, co si je prohlížejí, za mě a ukazují přednosti projektu.

Kdyby se tě někdo ptal, co jsi u nás zažila, co bys mu řekla? Pomohlo ti nějakým způsobem zpracovávat práci u nás ?

Nejvíce mi pomohlo porozumění Petry a Dalibora, kteří udělali maximum pro to, abych byla spokojená sama se sebou. Pomohli mi k velkému rozvoji a novému pohledu nejen na mé projekty, jejich prezentaci a architekturu, ale také k tomu, abych věřila práci, co dělám. Na všech kurzech a workshopech panovala bezva nálada i v době, kdy jsme byli všichni nervózní z odevzdání, a to mi velmi pomohlo zbavit se alespoň částečně stresu. Není nic lepšího než vědomí, že v tom nejste sami…

Co nejvíc s odstupem času oceňuješ?

Nejvíce oceňuji lidský přístup Petry s Daliborem, kteří se mi věnovali nad rámec svých povinností a vždy viděli řešení tam, kde já už byla ztracená. Nejen že mi otevřeli nový pohled na architekturu i urbanismus, ale poslouchali mé názory na věc a nesnažili se mi vnutit své (jako to bývá na konzultacích ve škole). Díky tomuto přístupu jsem během necelého roku vyrostla jako architekt i člověk mnohem mnohem víc, než za šest let studia ve škole. Za to vám patří opravdu veliký dík ?

Co máš v plánu dál ? (plány, vize, možnosti díky práci…budeš nebudeš dělat architekta?)

Čeká mě ještě dlouhá cesta, abych se vše co jsem se tady naučila dokázala zužitkovat a používat i nadále sama bez pomoci. Své uplatnění budu teprve hledat. Před kurzy ve Visuinu jsem byla přesvědčená, že práce architekta asi nebude to pravé pro mě, jelikož jsem neuměla udělat ani jednoduchou vizualizaci. Kurzy mi změnily pohled a znovu jsem začala uvažovat nad svým budoucím zaměstnáním a rozhodně mám lepší vyhlídky, než před absolvováním SuperPrezentace.

NA ZÁVĚR

Za každou prací stojí jiný člověk. Jeho jedinečný přístup k návrhu i jeho samotná prezentace projektu musí být jiná. Jedinečnost a jiskry v očích absolventů je to, co nás na programu SuperPrezentace tak naplňuje a baví. Oboustranně.

Iva přešla od předdiplomu až do finále diplomu dlouhou cestu. A my jsme rádi, že jsme u toho mohli být. Protože nejlépe se pracuje s člověkem, který chce a ne s tím, který musí.

 

Přemýšlíte i vy nad Vaším lepším architektonickým ztvárněním?
Iva absolvovala nejdřív Chytrou vizualizaci, kde se naučila Adobe Photoshop a jak vyprávět příběh obrazem. A pak 2X absolvovala komplexní program SuperPrezentaci.