Přeskočit na obsah

TIP: Architektonické Portfolio, jako krajina.

Uverejňujeme zde náš príspevok do zborníku pre SZKT = Společnost pro záhradní a krajinářskou tvorbu .

desertbackground_1 Od r.1990 sa snaží združovať a poskytovať podporu pre záhradných architektov a každým kto nejak súvisí s krajinou či už voľnou alebo tou našou v záhrade.

Od 3-6.12. sa uskutoční každoročná konferenciach v Luhačovicích na ktorú Vás srdečne pozývame :-). V štvrtok niečo po 9am vystupujeme my – Visuin. S témou čakanou: „Portfólio, které nadchne Vašeho klienta„.


Portfolio.

Na škole jsme se jeho designováním příliš nezaobírali a dnes nám na něj zase nezbývá moc času ani sil. Máme plno práce se zakázkami, dodavateli, nepředvídatelnými požadavky klientů, s rodinou a dalšími životními povinnostmi. A tak je pro nás portfolio stále něčím navíc, něčím nad co si jednou, až budeme mít čas, rádi sedneme a konečně začneme…

…čím ale vlastně začneme?

Mnoho profesionalů tvrdí, že jediné co jim ke štěstí chybí je osvícený klient. Ten který naslouchá jejich zkušeným radám, nediskutuje o ceně práce ani o postupech či jejich rozhodnutí, důvěřuje jim a bere je jako partnery, kteří mu pomohou dotáhnout věci ke spokojenému konci.

Víte kde se berou? Co kdybyste se dozvedeli, že právě od těchto vysněných klientů Vás dělí ono portfolio.


Každý z nás techniků-umělců ( krajinních architektů, architektů, designérů,..) je něčím trochu jiný a jedinečný. I přesto ale máme stálé tendence se hromadně prezentovat pod stejnou nálepkou – navrhuji domy, drobnou architekturu, veřejný prostor, zahrady, vše od studie až po realizační dokumentaci a následný dozor. Ale tak jako v přírodě nenajdeme dva totožné stromy, tak ani dvě služby nemohou být ze své podstaty stejné.

tree_desktop

Proč tedy i naše prezentace, stějně jako my, nejsou více specifické? Proč sebevědomě nereprezentují, že děláme zahrady které sbližují, parky které chutnají, domy které hřejí…?

V čem je právě Vaše služba jedinečná?
A dokážete ji stejně jedinečně klientovi i odprezentovat?

Co se stane, když na Vaši prezentaci narazí potenciální klient.
Vyzná se v ní?
Chápe, co ho čeká a jestli je to to, co právě hledá a potřebuje?
Rozpozná, že právě vy mu budete rozumět?

Představme si prezentaci jako krajinu.

Krajinu kterou si tvoříme sami podle vlastních pravidel a představ. Je zde jen to, co sami chceme, to co máme rádi, to co víme že funguje.

Všude kolem je cítit Vaše téma, sdělení, přístup, hodnoty, osobní poslání.. Nechte potenciální klienty nahlížet a číst v ní. Některé možná hned odradí nebo nechá chladnými. Jiné ale naopak o to víc zaujme, nadchne.
Takže až si nad portfolio příště sednete a začnete, nesnažte se jím zaujmout kdekoho. Snažte se jen o to aby Vaše krajina byla tak jasná a čitelná, aby Vás dokázali poznat právě ti, kterým můžete svým přístupem doopravdy pomoci. To jsou Ti Vaši osvícení klienti. A ty ostatní nechte s klidným srdcem jít se “nadchnout“ o krajinu dál.

frutas

/ilustrační obrazy: http://simpledesktops.com/