Přeskočit na obsah

Prečo má zmysel venovať sa prezentácii

Prezentácia je niečo, čo som vnímal počas školy ako „posledný záťah cez noc pred odovzdaním práce“. Nahodením všetkého, čo som urobil na zopár plachiet. Bežal vytisknúť a ešte v ten deň to ukázal porote.. popísaním všetkého, čomu som sa venoval. Až po škole s pracovnými skúsenosťami som pochopil, že je to ďaleko od pravdy. A havne, že je to veľmi zlý návyk.

Čo mi dala škola?

Na škole som sa perfektne naučil remeslo. Každodenný dril zručnosti. Rysovanie a skicovanie formuje talent. Aj netalent. Zmysel pre estetiku, proporcie, štylistiku, materiály, hmoty.

Čo mi určite nedala?

Venovať sa obsahu návrhu a jeho výhod a nie tvaru, materiálom a efektnosti. Nemôžem jej to mať za zlé. Predsa len je škola plná profesionálov na to „ako sa má NAVRHOVAŤ architektúra“, nie „ako sa má PREDÁVAŤ architektúra“. Desivé na tom je, že to prvé nebudete robiť, ak neviete to druhé. Proste Vám nikto nedá prácu.

Prečo prezentácia?

Jednoducho pretože ak prácu nepredáte, nebudete mať kde bývať, ani čo jesť. Predstavte si, že Vaša práca je skvelá, ale nikto to nevidí, pretože prezentujete efektnú hmotu, nezameriavate sa na jej obsah – výhody. Môžete to zachrániť ústnym prejavom. Ale čo ak tam akurát nie ste. Posielate niekam portfólio. Práca musí hovoriť sama za seba – to je prezentácia.

Ako začať?

Hlavne sa nesnažiť ukazovat všetko. Mnoho architektov dnes pôsobí z vlastnej prezentácie, že sú renesančnými ľuďmi. Vedia všetko. Robia všetko. Od hojdačky, cez interiér, grafiku, až po administračku, či vodnú elektráreň až po územné plány. Problém nie je čo všetko vedia, ale co prezentujú klientovi. Každá z tých oblastí musí byť prezetovaná cez tému – poslanie tvorcu. Ak tak nie je, pôsobí to vyššie spomínaným renesančným dojmom. Dnes ak potrebujeme pomoc s okom alebo zubom, urobí Vám to Váš všeobecný lekár? Asi ťažko. Takisto na špagety nepôjdete do českej hospody. Dokážem definovať v čom som špecialista vo svojom obore?

Ak to nevieme my, ako to môžu vedieť naši budúci klienti?

Záverom..

Nestresujte sa. Garantujem Vám, že každý v niečom vyniká.  Z vlastností a zručností vytvoríte svoju jedinečnosť.

K hľadaniu tejto kľúčovej podstaty našeho povolania slúži práve sebeprezentácia. Cez ňu sa môžete zanalyzovať, kedy ste to viac Vy a kedy menej. Ktoré veci Vás viac charakterizujú.. Až to nájdete, môžete začať pomáhať svojou tvorbou ľuďom.. Vašu „pomoc“ či návrh budete opäť musieť tlmočiť a to prezentáciou, v ktorej už ale budete viac istí, pretože ste ju už okúsili.

K čomu by sme sa ináč snažili každý deň niečo tvoriť, ak nie pre sebarealizáciu, ktorá zároveň môže pomáhať a obohacovať?

Štítky: