Přeskočit na obsah

TIP #27: Rešerše jsou mnohem dobrodružnější než inspirace

Ukázka z mé rešerše k projektu EcoField který vyhrál Olověného Dušana v r.2011

…, pokud víte jak na to.

Rešerš vs. inspirace

Představte si, že jedete autem po cestě třetí třídy „z místa A do místa B“.. Tak to můžeme nazvat inspiraci. A pak si představte že jdete mezi stromy, hustým lesem. Nekdě prosvítají paprsky světla. Občas se ztratíte, občas vás něco ze stínu pozoruje, vy nevíte co to je, a pak najdete světla, louky a jiné úžasné světy, které jste ješte nikdy neviděli = to je řešerš. :-) Ta se nedělá jen tak na Googlu.

Na tu potřebujete do knihovny. Ale je to o to silnější nástroj, jak se jen inspirovat. Při rešerši začnete chápat objevená témata a bude se z vás stávat odborník na určité téma. To při inspiracích nehrozí. Minulý týden jsem psal na zahřátí i o inspiracích a kde je hledat.

Já osobně jsem se málokdy inspiroval hledáním obrázků na Pinterestu. Příliž to svazuje formou. Místo toho jsem vždy dělal rešerš / výzkum / research tématiky, která mi přišla jako stěžejní pro udělání daného projektu. Když jsem pak našel klíčové myšlenky a spojil je, vyšlo vždy něco unikátního. Ale chce to samozřejmě odhodlání a čas.

Co je to rešerš?

Recherche (fr.) =Rešerš je vyhledávání údajů na jisté téma v publikované literatuře, jako i souhrn či přehled těchto údajů. / Wikipedia. 

Co to je rešerš si můžete hlouběji přečíst i tady. Mnoho lidí to neví a neví, že jim v tom může pomoct i knihovník.

Detaily z rešerše

Co rešeršovat?

Rešerše můžete převádět na různá témata. Od funkce, kterou řešíte, přes místo, které rešíte, po rešerše technologií, uplatnění nějakých principů, historie typologie, či její funkčnost, provoz, objem,… tím se poučíme do svého návrhu. Takže rešeršuji kvůli poučení se a využití moudrosti jiných přede mnou. Inspruji se, kvůli nápadům a hledání.

DDZ

 

Detaily z rešerše