Přeskočit na obsah

TIP #35: Jak se soustředit kdekoliv a kdykoliv.

Možná jste právě ten typ, který se při práci často zpomalí a nebo rozptýlí, díky různým nežádoucím podnětům. Hluku, webu, světelnými podmínkami či dalšími podněty.

Dnešní tip je o smyslu, který se vypíná jako poslední = sluch.

Možná už jste zažili tzv. pracovní flow v kavárně, a ani jste si neuvědomili, proč to tak je. Právě kavárenský šum (hluk od lidí splynutý do jedné masy) má pozitivní vliv, protože náš mozek přestane rozeznávat jednotlivé podněty a tak se obrátí k práci, kterou potřebujete vykonat. Nevyrušují nás jednotlivé náhlé změny hluku v prostoru.

Tento stav si můžete velmi jednoduše nasimulovat pomocí appky Coffitivity. Kterou si pustíte přes web a nebo si jí stáhnete do mobilu. Můžete si přes ni pustit šum z kavárny, dokonce školní menzy, nebo v premium verzi i hluk z Pařížské kavárny či Texasu. Velmi dobrý mix. Sám jsem si to často pouštěl při práci na ateliéru, na cestách vlakem, či busem, když jsem potřeboval pracovat. Doporučuji si to pustit spíše potichu, než hlasitě :)

Když jste schopni pracovat jen při úplném tichu, které není tak lehko dosažitelné a každý hluk vás vyruší, možná byste měli zkusit tzv. podprahový hluk nebo „White noise„. I tento tip píši právě při něm. Princip je jednoduchý, šum nebo hluk, který splyne v šum, způsobí stimulaci vlnových délek v mozku a ten se více soustředí na to, co máte před sebou, ne na náhlé změny zvuků okolo. Zablokujete tak nežádoucí vjemy, které by nám braly pozornost.


Krom toho jsem to celé kombinoval s pomodoro a flux technikou ale o nich zase příště, ať toho nemáte na sobotu hodně ;) 

Více o white noise: http://www.popsci.com/article/science/fyi-why-does-white-noise-help-people-sleep


Focusu zdar! DDZ