Přeskočit na obsah

TIP #41: Maslow a Architekt 21.století

Asi víte, že když se topíte, tak neřešíte, zda budete mít hotové portfolio?To je jasně známá věc, ale až na začátku 20.století ji popsal psycholog, Abraham Maslow a nazval ji Maslowova pyramida potřeb/hodnot.

Funguje jednoduše a téměř nekompromisně. Když nemáte naplněné spodní potřeby, jen těžko budete plnit ty vrchní. A proto příklad s topením se.

Jaké jsou to potřeby?

Čtěte od zdola nahoru.

Podrobnější pyramidu potřeb najdete zde. Je povedená, jen je anglicky.

z: http://timvandevall.com/wp-content/uploads/2013/11/Maslows-Hierarchy-of-Needs.jpg

O architektuře a potřebách, by se dalo říct, že pokud nemáte uspokojené nižší potrřeby – např. fyziologické, jako je spánek, jídlo, či teplo, můžete darmo chtít vymýšlet ateliér, nebo navrhnout projekt – sebarealizace. Proto např. „nocovky“ nefungují. Extrémně se vyčerpáme a vyčerpáme k tomu ještě zdroje z nadchádzejících dnů. Abychom mohli dokázat velké věci a efektivitu, musíme plánovat čas pro všechny potřeby, ne jen pro práci.

To mě osobně trvalo velmi dlouho pochopit, protože na škole člověk není téměř za nic zodpovědný. A tak si myslí, že může fungovat reaktivně = neudržitelně.

Na závěr jedna zajímavost na zamyšlení. Maslow na smrtelné posteli svojí pyramidu hodnot přehodnotil a na vrchol zařadil sounáležitost a být se svou rodinou.

Další zajímavé zdroje k tomuto tématu a více do hloubky, kdo by chtěl:
http://www.vedeme.cz/pro-vedeni/kapitoly-vedeni/65-teorie-motivace/85-teorie-motivace.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..