Přeskočit na obsah

TIP #70: Obhájit svůj (diplomní) projekt

Aneb „Pár tipů k obhájení svého diplomního projektu“

Ústní obhajoba důležitého projektu může být dost stresující záležitost. Sedí tam více jak jeden architekt, možná i nějaká známější osobnost architektury. Vy nejdříve nějaký ten (dlouhý) čas čekáte na své pořadí a potom vyvěšujete svůj projekt, nebo pouštíte prezentaci, kterou musíte zaujmout, přesvědčit, obhájit před už dost unavenou porotou plnou odborníků. Byl jsem svědkem i neúspešných pokusů při těchto velkých obhajobách své práce a povím hned z jakých důvodů se tak stalo. U nás ve Visuin trénujeme a pomáháme vytvořit prezentace architektů pro developery, laiky, veřejnost a také obhajoby pro diplomové či bakalářské projekty. Proto jsem se rozhodl, že zkusím napsat pár důležitých bodů.

  1. Nebuďte ješitní. Namyšlení. Arogantní.

    Naslouchej výtkam a reaguj na ně pokojně a pokorně. Diplom je velmi citová záležitost. Naštěstí se obhajuje s několika  týdnovým odstupem, protože jinač by to bylo ještě víc citově zabarvená obhajoba. Vždy padnou citlivé kritiky, nebo nepříjemné otázky, na které je potřeba reagovat. Třeba si však uvědomit, že ten projekt nejste vy. A jednak, že architektura je o argumentaci a názoru. Takže se nejdříve presvědčte, jestli jste podnět správně pochopili a potom zvažte, jestli je pravdivý nebo ne. Až potom reagujte. Porota nemusí mít vždy pravdu, ale je dobré nehádat se, ale být inteligentní.

  2. Soustřeď se při prezentaci na části projektu, které tě bavili.

    Nemluv tudíž o všem. Čas je krátky a drahý. Nemluv určite o záchodech a o věcech, které nejsou minoritní. Podpoř své řešení zadaním, ze kterého vzešlo. Přidej hlavní myšlenku. A své vlastní vložení se do projektu. Co je speciální na projektu, co nikdo jiný nemá? Nenechávaj to hledat porotu. Hledání pozitiv je těžší než hledání negativ a unavená porota to nebude dělat za tebe. Vysvětli, proč jsi vůbec dělal to a ne něčo jiného.

  3. Neukazuj dobré věci. Ukazuj jen ty nejlepší!

    Určite jsi toho k diplomu udělal mnoho, tak jako ke každému projektu. Ale je potřeba odolat ukazovat vše. Spíše vyskládat to nejlepší, nejsilnější věci do kratší, ale rázné prezentace. Proto se i prezentace nedělá na poslední chvílu, ale pár týdnů dopředu, aby se věci uležely a abys viděl, co je potřeba dopracovat pro údernost.

    Těmto věcem se intenzivně věnujeme na kurzu Efektivní prezentace, či v ateliéru prezentace, nebo na rozvojových meetincích o strategii prezentace.

  4. Pár formálních věcí na závěr…

    Stůjte k porote čelem. Mluvte nahlas. Buďte fajn a důstojně oblečení. Přiměřeně se usmívejte. Mějte prezentaci kratší než je stanovený čas. Na závěr poděkujte.

Holně štěstí a rozumu :-)

DDZ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..