Přeskočit na obsah

TIP #74: Co (ne)dělat v létě.

Původní blog z 8.7.2013 přepsán a reblogován.

Letní prázdniny jsou skvělé období, kdy můžete více objevit sebe. Hlavně tím, komu-čemu se zvykneme věnovat. Vlastní retrospektíva

První myšlenka by neměla patřit „co budu dělat“, ale spíše „kde jsem“ – mentálně. Co vše jsem dělal,  jakých úspěchů, neúspěchů jsem dosáhl. Co si z toho vezmu do budoucna. Letní měsíce můžeme vnímat jako „čekpoint“ na přehodnocení toho, co se událo v předešlém období a jak to hodnotím.

Přítomnost

Následně „co s tím plánujeme dělat“. Některá léta jsem přežil bez plánu „jen tak ze dne na den“ a nebylo to ono. Buď za mě udělal plán někdo jiný a tak jsem se nesl na vlně – tehdy si človek i oddychne, ale stane se pasivním. Nebo jsem plán neměl a to se začala dostavovat „depka“. Proto jsem velmi rychle pochopil: „Naplánuj si i chvíle volna“.

Budoucnost

A nakonec „kam se chceme dostat“. Čím konkrétnější plán mám, tím víc mě jeho splnění naplňuje.

Občas používame prázdniny, abychom dotáhli resty. Avšak úspěšný človek se pozná podle toho, že toto období využije proaktivně.  S investicí do budoucna, ne do hašení minulých problémů. Například učením se věcí, na které ví, že během semestru už nebude čas. Nebo si udělá portfolio, když na to má prostor, ne v časovém tlaku během školy, práce..

Vizualizace

Abychom si svoje plány zapamatovali, vytvoříme si skicku (něco jako úvodní obrázek), na který se každý den můžeme podívat, jestli dnešní program směřujeme tam, kam jsme stanovili. Nejlepší je prostě hodit plány na papír. Nenechávat je v hlavě.

Proto léto nepromarněte bez vize a nějakou si „namíchejte“ ;-)
Každopádně, pokud se vám léto nepodaří podle vašich představ, nic si z toho nedělejte. Každá zkušenost je k něčemu dobrá. Dokonce ty negativní nás posouvají omnoho dále.

A nakonec: Pojďte se „objeviť“ v seznamu, případně inspirujte ostatní: Čemu se budete věnovat v létě?. Zaškrtněte a po odeslání mrkněte, čemu se najvíce věnují lidé ve vašem věku.

Pokud nevidíte spodek formuláře skrolujte v jeho okně.

DDZ.