Přeskočit na obsah

Chytrá vizualizace – Příběhy z pivovaru

Chytrá vizualizace po X, ale vždy jiná. Díky lidem, kteří se jí účastní a díky tématům, kterými si zadání vždy modifikujeme. Nejlépe se totiž tvoří, když máte k zadání nějaký vztah. Tentokrát se naše budova proměnila v pivovar s návštěvnickým centrem a každý kurzista si mohl scénu pojmout po svém. 

Pokaždé se ptáme: „Proč jste zvolili tento kurz?“

Motivace Lucie, projektové manažerky, vystudované architektky, byla dodat svým známým k malým návrhům něco emočního. Nejlépe tedy vizualizaci.

Sourozenci Matěj a Barbora studují architekturu každý na jiné škole v Bratislavě (Matěj na Stavební fakultě, Barbora na Fakultě architektury). I tak ale jejich potřeby zůstávají stejné. Získat efektivní pracovní postupy pro tvorbu vizualizací, které dopomohou k pochopení myšlenek ve školních projektech.

_mg_3431

Markéta, z dánské školy architektury, má na rozdíl od našeho modelu výuky celý semestr pouze jeden předmět. Zadáním je navrhnout dům v týmu 4 – 5 členů od konceptu až po fiktivní podání stavebního povolení na úřad. Na předmět se vážou všechny ostatní předměty ve škole jen do té míry, do jaké je prakticky potřebují. Takže Markéta si přišla obohatit své školní workflow o vizuální podporu projektu.

Motivace z praxe od zahradní architektky Kláry a autorizované architektky Stáni, která je v oboru již více než 20 let, byly téměř stejné. Vizualizaci potřebují jak na konci projektu, tak i v průběhu, kdy mluví s klientem nad záměrem a potřebují se pochopit. Pro rychlost procesu a časté změny v projektu je pro ně neekonomické outsorcovat vizualizace do jiné firmy.

03

A jak se zhostili „pivních příběhů“?

Vždy to začíná stejně: skicou a promyšlením záměru. Jak by asi mohl vypadat vizuální příběh pivovaru s návštěvnickým centrem?

01-skice

Poté se společně vrháme na efektivní skládaní obrazu ve Photoshopu. Každý dle svého příběhu. Výstupy jsou čistě pracovní a mají za účel osvojení si nedestruktivních postupů práce (To jsou takové, kde nepoužívate gumu či jine destruktivní nástroje ve Photoshopu). Naši kurzisté je mnohdy zpracovávají poprvé v životě  v takto komplexním provedení. Všichni však zdárně prošli atmosférou léta a poté i modifikací na noc, podzim a závěrečným samostatným cvičením se zimní scénou.

Pouze ukázka pracovní výstupů. Která záleží na technické zručnosti účastníků. Rok 2016-10.

Když máte i vy pocit, že vizualizace Vám vždy potopí projekt, zkuste začít jednoduše: nakreslením a postupným přidáváním foto kolážových detailů. Hlava –> ruka –> počítač.

Více o kurzu Chytré vizualizaci (zde).

Za Visuin, DDZ

01
02
_mg_3450