Přeskočit na obsah

Superprezentátor Martin a jeho (Ne)nápadný rodinný dům

Screen Shot 2016-06-17 at 11.02.18Za každou prací stojí člověk. Jeho jedinečný přístup k návrhu i samotné prezentaci projektu. Jeho zajímavé příběhy, průběhy i výsledky. To je to, co nás v programu SuperPrezentace tak baví.
Dnes tady máme Martina Žideka, SuperPrezentátora 2016, a jeho bakalářský projekt – (Ne)nápadný rodinný dům ve Střešovicích.

A. Zadání a přístup:

Screen Shot 2016-06-18 at 19.55.30

Celý návrh se pohyboval na hraně kontrastů.
Klient chtěl extravagantní dům – velkorysý, pro rodinu otevřený do zahrady a s výhledem na Prahu.
Parcela ve Střešovicích si zase žádala dům spíše nenápadný, zapadající do okolí.

Jak navrhnout stavbu, nenápadnou pro kolemjedoucího, zapadající do panoramatu Střešovického kopce, ale zároveň pro rodinu vyjímečnou i tvarově zajímavou?

Screen Shot 2016-06-16 at 18.43.29

Martin přistoupil k hledání polohy domu skrz sluneční analýzu, ze které zjistil, jak orientovat spodní hmotu vůči vrchní tak, aby měla obě patra co nejlepší osvětlení a tudíž i kvalitu prostorů k bydlení.
Screen Shot 2016-06-16 at 18.13.45

Tyto hodnoty návrhu se Martin snažil vyjádřit skrze celé bakalářské portfolio pomocí různých schémat, vizualizací i dalších grafických výstupů.

 

Screen Shot 2016-06-18 at 22.00.33 Screen Shot 2016-06-18 at 22.00.50

Screen Shot 2016-06-16 at 18.14.20

B. Pracovní workflow:

Touha po dalším zlepšování Martina přivedla až k nám.  Nejprve absolvoval Chytrou vizualizaci – pro zefektivnění práce s obrazem a následně pak rozvojový program SuperPrezentace s cílem vylepšit současné pracovní návyky a podpořit autorství při prezentaci. Každý z našich klientů má z podstaty své osobnosti jiný přístup k návrhu i k práci. Něco ho baví více a něco naopak méně. U Martina jsme hledali vhodnou míru kombinace rendru, ArchiCADu, Adobe Photoshopu a InDesignu, která mu umožnila vizuálně se vyjádřít rychle, jasně a formou, jakou chce.

3 3 vizošky varianta 3 Obrázek # 13 3 Z chodnika uprava

Pro úspěšnou prezentaci nestačí mít pouze kvalitní návrh a dobré pracovní postupy. Důležitá  je i jasná vize, co chci prezentací sdělit a reálný časový plán. Martinovi se díky skvělému dodržování společně nastaveného plánu podařilo portfolio vytisknout již 2 dny před odevzdáním. Tedy bez ponocování a věříme, že i s radostí ;)

Workflow pomocí kterého zpracoval celý projekt až k portfoliu:
Vizualizace: Skica –> ArchiCAD –> Artlantis –> Skica –> Photoshop –> InDesign;
Výkresy: ArchiCAD –> Photoshop –> Indesign
Technická část: ArchiCAD –> AutoCAD

C. Malý rozhovor s Martinem:

Proč jsi se přihlásil do SuperPrezentace?
O Visuinu jsem věděl dlouho a vždy jsem obdivoval výsledky absolventů Vašich kurzů. Rozhodl jsem se Vás otestovat na vlastní kůži. Váhal jsem mezi SuperPrezentací a Krásnou situací. Po úvodní konzultaci s Péťou jsem se rozhodl pro SuperPrezentaci, protože jsem měl před sebou výzvu v podobě bakalářské práce, kterou jsem chtěl „povznést“ nad mé předešlé projekty. Věděl jsem, že by se mi to bez cizí pomoci nejspíš nepovedlo. Zároveň jsem chtěl získat nové a prohloubit stávající znalosti Photoshopu a Indesignu.

Splnil jsi, co jsi si předsevzal?
Určitě ano, i když je stále co zlepšovat.

Kdyby se tě někdo ptal, co si u nás zažil, co bys mu řek? Pomohlo ti nějakým způsobem zpracovávat práci u nás ?
Během toho semestru, co vznikala moje bakalářka, jsem poznal super bandu „superprezentátorů“ a ne jen jich. Na kurzech, workshopech i konzultacích byla vždy skvělá nálada, i když bylo hodně práce… Kurz SuperPrezentace byl podle mě hlavně o poznání – poznání nových postupů, lidí, sám sebe.. Největší přínos vidím v tom, že jsem začal architekturu vnímat a přistupovat k ní jinak, než doposud, což se v konečném součtu velkou měrou projevilo na kvalitě projektu.

Co nejvíc s odstupem času oceňuješ?
Já si vždy nejvíce cením toho, když jsou lidé lidmi. Lidský přístup Péti a Dalibora je důvod, proč jsou kurzy Visuinu tak oblíbené. Konzultace s nimi se nedají srovnat s konzultacemi ve škole. Visuin naslouchá, klade otázky, nabádá, nutí vás nad projektem přemýšlet ze všech možných úhlů.. O architektuře se baví otevřeně.

Co máš v plánu dál ? (plány, vize, možnosti díky práci…budeš nebudeš dělat architekta?
Jsem poměrně spontánní člověk a dlouhodobé plány si moc nedělám. Ale určitě budu pokračovat ve studiu mého oboru i na navazujícím magisterském studiu. Studium bych rád skloubil s prací, která by mě v „architektuře“ posunula zase o kousek dál.

Kontakt: Martin Židek. kedizz@seznam.cz