Přeskočit na obsah

Superprezentátorka Nella a (né jen) dům pro horolezce

Za každou prací stojí člověk. Jeho jedinečný přístup k návrhu i samotné prezentaci projektu. Jeho zajímavé příběhy, průběhy i výsledky. To je to, co nás v programu SuperPrezentace tak baví.
Dnes tady máme Nellu Borovenovou, SuperPrezentátora 2016, a její bakalářský projekt – Dům i pozemek pro horolezce v Jevanech.

Screen Shot 2016-06-28 at 14.35.15png

A: Zadání a přístup

Nelin pozemek je plný stromů, a je tam potřeba umístnit dům pro klienta, kterého si může sama zadefinovat. Společně nacházíme zaměření pro Nellinu vášeň – horolezectví a tudíž i vášeň pro jejího fiktívniho klienta. A může začít vznikat dům pro horolezce. Navíc pozemek i nadále zůtává plný stromů pro opičí dráhu či lezeckou stěnu v různých měřítkách. Rodí se unikátní zadání i unikátní dům.

Screen Shot 2016-06-28 at 0.51.08

B: Pracovní workflow

Nella svůj dům zpracovávala ve Sketchupu. Jako absolventka Chytré vizualizace se mohla ze základních screenů ze Sketchupu vrhnou na kolážovité vizualizce, které pojala v odlehčenějším až naivním nádechu. Společně jsme nad problematikou debatovali a zvolili jsme přístup, který je Nellinej povaze nejbližší – vtip a nadsázka. Je to velice veselá bytost, tak proč by neměla být veselá i prezentace jejího domu, který má dobrodružnou náplň?

Vizualizace: Sketchup –> Photoshop
Grafické výstupy/ schémata: Sketchup + Indesign
Výkresy: Autocad
Adjustace: Sketchup + Autocad + Photoshop –> Indesign

Hyperrealistické výstupy si žádají hodně času, a tudíž standardně studentské vizualizace sklouznou do pomyslného středu mezi top kvalitu a úplně surovou vizualizaci-render bez úpravy. Na nic jiného totiž neexistuje ve studentském světe podpora nebo čas. Proto je chytřejší zvolit přístup autorské vizualizace, která spíš prezentuje výhody, a náladu návrhu.

pred a po 2 copy

Častokrát se stává, že se k prezentaci domu vybírá né úplně nejšťastnější pohled. Proto se snažíme společne definovat a najít takový záběr, který nejlépe prodá, o co v daném návrhu jde. (Před výběrem a po výběru záberu na základě strategie prezentace.)

 

pred a po 1 copy

Nella chtěla ukázat, vnitřní otevřený prostor, který plynule prochází až do „lesa“ . Záběr jsme lehce pozměnili, aby vyzněla hlavní myšlenka. Nella záběry zpracuvávala vtipným kolážovitým nadlehčeným přístupem.

Ještě jedna zajímavost se nám s Nellou stala. A to zánět karpálního tunelu z důvodu špatné myši. Proto jen zmínka, že velice doporučujeme si pořizovat ergonomické myši, vertikální myši, nebo stylus a tablet. Abyste předešli zbytečnému trápení s bolestmi v ruce, či dokonce nutnou operací.

Screen Shot 2016-06-28 at 17.05.23

C: Malý rozhovor s Nellou

Proč jsi se přihlásila do Superprezentace?

O Visuinu jsem se dozvěděla od bývalé absolventky kurzu Chytrá vizualizace. Když jsem viděla její vizualizace a porovnala to s mým trápením ve Photoshopu, rozhodla jsem se na její doporučení tohoto kurzu účastnit také. Po první skvělé zkušenosti s Visuinem jsem neváhala využít příležitost přihlásit se i do SuperPrezentace při tvorbě své bakalářské práce. Hlavním důvodem bylo vytvořit projekt, který by byl lepší než ty předešlé. Chtěla jsem pomoct s rozložením a s organizací práce, utříbením mých nápadů a myšlenek, zkrátka dostat ze mě to nejlepší… Věděla jsem, že kurz SuperPrezentace a konkrétně tedy Péťa s Daliborem mi pomůžou můj projekt dovést do konce úspěšně a také včas.

Splnila jsi, co jsi si předsevzala?

Splnila, nicméně stále se musím zlepšovat a nesmím usnout na vavřínech…

Kdyby se tě někdo ptal, co si u nás zažila, co bys mu řekla? Pomohlo ti nějakým způsobem zpracovávat práci u nás ?

Popravdě se mě na to ptají kamarádi velmi často. Všem odpovídám, že to byla nejlepší investice! Hlavně mi celý program pomohl pracovat sama se sebou. Dříve jsem hodně bojovala při výběru správného konceptu, na kterém by mě další práce bavila, neuměla jsem si vybrat a moje dosavadní projekty byly ,,směskou“ a kombinací všech nápadů. Visuin mě naučil utříbit si myšlenky a vytvořit tak projekt pro konkrétního klienta.
V  neposlední řadě jsem také potkala skvělé lidi, s kterými sice chodím čtvrtým rokem do školy, ale nikdy jsem neměla příležitost se s nimi dát do řeči.

Co nejvíc s odstupem času oceňuješ?

Oceňuji trpělivost Péti a Dalibora. Odvádí skvělou práci a proto se Visuin dostává čím dál více do povědomí. Byla opravdu radost s nimi spolupracovat. Nedá se to srovnat s konzultacemi třeba ve škole, je to jako řešit svůj projekt s přáteli, nebojíte se kritiky, špatné známky či výsměchu.

Co máš v plánu dál ? (plány, vize, možnosti díky práci…budeš nebudeš dělat architekta?

Nejbližším cílem je určitě úspěšná obhajoba bakalářské práce a pokračování studia na navazující magisterský programu na oboru. Také bych chtěla stíhat více hodit v práci a teoretické znalosti tak uplatnit v praxi.

No a nakonec pár stránek z portfolia:

Screen Shot 2016-06-23 at 14.12.07 Screen Shot 2016-06-23 at 14.13.47 Screen Shot 2016-06-28 at 0.51.48 Screen Shot 2016-06-28 at 0.52.13 Screen Shot 2016-06-28 at 10.01.08Screen Shot 2016-06-28 at 9.59.23

Finále:

Nelle děkujeme za skvěle odvedenou práci a pamatujme společně, nejde o to, být majster světa se svou prací, ale o to, co každý SuperPrezentátor v rámci programu SuperPrezentace dokáže ve vlastním měřítku. Kam se posune ve vlastním projektu.