Přeskočit na obsah

TIP #19: Jaký typ fontu zvolit do portfolia?

Illustračný obraz z fontfont.com

Často se ptáte:

Jaký typ fontu vybrat do architektonického portfolia?
Jaký typ fontu vybrat do architektonického projektu?

Řekněme si upřímně. Architekt není (typo)grafik, i když díky tomu, že vždy zpracovává grafickou tiskovinu s textem a obrazy, tak se tak musí cítit. Někdy to dokonce přeroste do profese, avšak není to studovaná disciplína. Proto často vznikají velká zvěrstva, právě v grafické části projektu, hlavně s textem. Např použití malého textu, nebo obrovské množství textu. Či text špatně zalomený, který se nedá číst. Primárně je si potřeba uvědomit, že našim zkoušením a náhodnou kombinací fontů, velikostí, řezů a barev, znemožňujeme čitelnost a zážitek klientovi, pro kterého je portfolio v první řadě určeno. (o typech portfolia příště ;)

Typy fontu dle našich zkušeností.

Nebudeme dnes psát rovnou o konkretních fontech, to by vás zahltilo.  Ale po jakých typech fontů se poohlédnout?

  • Volte max 1.typ fontu ale takový, který obsahuje více řezů s vysokým kontrastem.
  • Velký rozdíl mezi regular a bold řezem zvyšuje čitelnost obsahu. (Thin, Regular, Bold, Italic) Co je řez fontu?
  • Font musí být dobře čitelný i na velkou vzdálenost, portfolio můžou číst i starší lidé.
  • Kombinace více fontů je náročná. Pokud jste typografii nestudovali, nedáte to. Pokud přece jen chcete/ musíte, sáhněte po ověřených kombinacích, které doporučuje google fonts nebo myfonts u každého fontu. Vždy zvažte, k čemu to potřebujete.
Ukázka z google fonts.
  • Vždy se podívejte, zda má daný font podporu diakritiky, když tvoříte obsah v čestině či slovenštině. Mnoho dobrých stránek má tzv. vzorovou větu, kterou můžete přepsat na vlastní. Mnoho placených fontů má i znakovou sadu, pro Evropu tzv. latin extended

     

  • Ukázka z google fonts.
  • Patkové fonty = serifové jsou stále „in“ a poukazují na stálost a tradici, proto se jich nebojte. Nepodlehněte jen „architektonickému“ bezpatkovému = sans serif trendu.
  • Jak s typem fontu pracovat?

    Jak už jsme si říkali v tipu o velikostech fontu v portfoliu. Každé velikosti náleží vhodný řez. Pracujte s nimi. Zde je příklad:

    • H1 = Bold řez
    • H2 = Bold řez
    • B = Regular nebo Thin řez
    • B-i = Italic ( poznámky, popisky pod obrazy, citace.)

    Toto nejsou univerzální pravidla, ale fungují. Ověřte si to vždy výtiskem všech potřebných velikostí, které chcete dát do portfolia.

    Chcete vědět více?

    Nebo pomoci se zpracováním opravdu účinného portfolia ke konkrétnímu účelu s konkrétním deadlinem? Spolu se na to můžeme podívat v našem programu a nebo si domluvíme konzultaci.

    Chcete další tipy k portfoliu a k fontům? Dejte nám lajk či sdílejte, ať víme že to máte rádi!

    Děkujeme!
    Napsal DDZ. Zkorigovala ŠT.

    Pokud byste chtěli vědět o dalších tipech v propojení na efektivní poster nebo portfolio, zvu vás na naše školení Poster, Portfolio. Efektivně! V InDesignu.[ID]

    Štítky: