Přeskočit na obsah

TIP #34: Less but better! Dieter Rams

Možná ho znáte, možná ne. Byl to dvorní designér produktů ve firmě Braun. Produkty, před kterými se skláněl i Steve Jobs či Johny Ive z Apple. Měli a mají v něm vždy velký inspirační zdroj. Dieter Rams.

Vystudoval architekturu a myslel, že bude architekt tvořící, ale po 2.sv. válce bratři Braunovi nabírali nové designéry a on se přihlásil po nátlaku kamaráda :-) Od té doby Braun neopustil.

Největší osobnosti, které ho při designu ovlivnily, byli právě architekti: Mies van der Rohe či Walter Gropius. Ten vliv nebyl ve směru jak navrhovat, ale právě ve směru tvorby modelů a skic. V architektuře vždy museli mít model, aby něco ověřili a potvrdili. Totéž přenesl do designu a každý detail ověřoval a protlačit do výroby přes modely. Vždy však začínal rozhovorem nad skicami.

Originální skici Dietera Ramse, objevili se v Domusu z roku 1984

Jeho filozofie je unikátní, dodnes inspiruje i velikány. Dieter Rams ji shrnul do deseti bodů. Nejdůležitější z nich pro něj je a byla vždy udržitelnost: „Less but better.“ řikává. Ať už v designu, výrobě ale i v použitelnosti a zrecyklovatelnosti. Za druhé: chtěl vždy vytvořit produkty, které vydrží věčnost – což byla inspirace z architektury.

10 bodů je: 

Dobrý design je inovativní. Dobrý design musí být užitečný. Dobrý design má estetický vzhled. Dobrý design činí výrobek pochopitelný (i bez návodu). Dobrý design je upřímný. Dobrý design je nenápadný. Dobrý design je dlouhodobý. Dobrý design je v souladu v každém detailu. Dobrý design je šetrný k životnímu prostředí. A v neposlední řadě, dobrý design je tak málo designový, jak je to jen možné.

Myslím, že tato pravidla jsou platná i dnes po 50ti letech a můžeme se jimi řídit v jakémkoli kreativním procesu.

Doporučuji vyhledat si Braun-ovské výrobky a prozkoumat je. :-)

Zdroje:

Rozhovor: https://www.fastcodesign.com/3043815/dieter-rams-if-i-could-do-it-again-i-would-not-want-to-be-a-designer

Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Dieter_Rams

Výrobky: http://www.laboiteverte.fr/braun-design/

Skici: http://www.aisleone.net/2012/05/30/dieter-rams-sketches/

DDZ.