Přeskočit na obsah

TIP #45: Nenavrhujme zdi, ale prostory

Když se někdo ptá, jaký je rozdíl mezi stavařem a architektem, tak mu odpovím: Stavař navrhuje zdi a konstrukce, zatímco architekt navrhuje prostory a hodnoty konstrukcemi vymezené. O tom je i dnešní tip. Jak nenavrhovat jenom zdi, ale zamyslet se i nad prostorem, který vymezuje a jakou kvalitu má daný prostor. O tom psal již Karel Honzík v jeho skvělé knize Tvorba Životního slohu z roku 1947. Jedna z nejlepších knih, kterou by měl přečíst každý, kdo chce navrhovat pro lidi.

V knize píše o metodě tzv. biodynamických čár, kterými vymezíte, jak se lidé pohybují v navrhovaném prostoru  a dle toho můžete daný prostor lépe zařídit, nebo revidovat návrh. Třeba i obyčejné posunutí dveří o pár metrů vedle, může zkvalitnit obyvatelný prostor. Biodynamické čáry jsme si tady vymysleli, nebo jeden z nás a pak se na ně zapomnělo.

Narozdíl od Karla Honzíka na tom např. ateliér Bow-Wow založili svoji tvorbu i kariéru a nazvali tento výzkum tzv. Behaviorology architecture. Takže navrhují své domy podle chování se lidí v daném prostoru. Krom jiného i dle Honzíkových biodynamických čar v půdorysech.

https://cz.pinterest.com/pin/413346072036773751/

DDZ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..