Přeskočit na obsah

TIP #81: 8+1 pravidel od Steva Jobse ( pro Architekta 21.stol.)

Neděle by měla být vždy inspirativní a povznášející do dalšího týdne. Jako Apple fanoušek nemohu opomenout hodnoty a idee, které nám jeho zakladatel zanechal. Shrnu v 8. bodech. Každý z bodů by vystačil i na samostatný tip, ale až dohromady dávají unikátní sílu.

Zde jsou:

1. Dělej to, co miluješ.  Jobs říkal, že jen lidé s vášní dokážou změnit svět k lepšímu. Pokud nevíš, co je tvoje vášeň, najprve ji najdi.

2. Nezapomeň na velkou vizi. Zanechej stopu ve vesmíru. Nežeň se za cíli, ty jsou dosažitelné, ať jsou jakkoliv velké. Ale dělej je s vizí, díky které je můžeš lépe směrovat i posuzovat.

3. Tvoř vazby. Kreativita je propojení věcí. Nežij v bublině jednoho oboru. Lidé s širokým záběrem životní zkušenosti často vidí věci, které ostatní minou. Např. Jobs absolvoval hodiny kaligrafie, které pro něho neměly žádný praktický význam, až do doby, kdy navrhoval první Macintosh, kde přišel s ideou implementovat fonty..

4. Řekni ne 1000 věcem. Jobs byl tak hrdý na to, co Apple zvolil netvořit, jako na to, co Apple vytvořil. Když se vrátil do Apple v roce 1997, přebíral společnost s více než 350 aktivními produkty. A během dvouleté periody je zredukoval na 10, aby se každému produktu mohl věnovat tým složený jen z A-čkových zaměstnanců/ hráčů. Na co vy povíte „ne“ ?

5. Vytvoř šíleně odlišnou zkušenost! Když Jobs tvořil první Apple obchody měl vizi, že to budou místa, která vám obohatí život, ne místo, kde se přesouvají krabice. Všechno v Apple storu, od vašeho příchodu, až po odchod je designované s tímto faktorem. Vytvořit si se značkou emoční vazbu. Co děláte vy, abyste obohatili život vašich zákazníků/ klientů/ známých/…lidí?

6. Mistrovsky sděluj. Můžeš mít ty nejgeniálnější nápady na světě, pokud je ale neumíš říct, je to úplně jedno. Jobs byl jedním z největších korporátních vypravěčů. Místo obyčejného sdělení prezentace či úloh tak, jak dělá většina lidí, on raději informoval, vyučoval, inspiroval, bavil a to vše v jedné prezentaci najednou.

7. Neprodávej produkty, prodávej sny! Např. Když tvořili tablet věděl, že když bude příliš složitý, nezachytí naše představy. Nebudeme ho používat. Výsledek? Jedno tlačítko na přední straně iPadu, tak jednoduché, aby ho i dvouleté dítě dokázalo používat. Vašim zakázníkům je váš produkt, služba ukradená. Zajímají se jen o sebe, o jejich touhy, ambice, potřeby a sny! Jobs nás naučil, pokud pomůžeš zákazníkovi dosáhnout jeho snu, vyhraješ nad všemi.

8. Nesnaž se být první v tom co děláš, ale vždy nejlepší. Apple nikdy nebyl první při vytváření produktů. Nevymyslel ani první přehrávač, ani první počítač, ani první obchod s písničkami, ani první mobil. Ale co udělal, bylo vždy to nejlepší a nejjednodušší řešení, které kvůli rychlosti všichni ostatní opomenuli. Nikdy se nehnal za konkurencí.

X. Na závěr jeden příběh, který to všechno shrne. Výkonný ředitel pro Disney obchody jednou zavolal Jobsovi o radu při jejich tvorbe. Jeho rada? Sněte více. Viďte geniálnost ve vaší odhodlanosti. Věřte v sebe. Věřte ve vaši vizi, a buďte nepřetržitě připravení obhajovat tyto idee.

Inspirované, přeložené a doplněné článkem z https://www.entrepreneur.com/article/220515

DDZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..