Přeskočit na obsah

TIP #20: Jak na inspiraci v architektuře

Mnoho studentů architektury i lidí z praxe hledá inspiraci hlavně v architektuře. Myslím si, že to není nejlepší. Představte si, že někdo uvařil chutné jídlo z nějakých surovin, vy se chopíte toho jídla a zkusíte z toho uvařit ještě další jídlo… To nedopadne moc chutně. Raději se zajímejte, z jakých surovin to bylo a jaký postup to byl.

Profík v inspiraci

Proto hledám a vždy jsem hledal hlavní inspiraci ve věcech kolem architektury. Hlavně v přírodě, která maká na designu už milióny let, aby byla energeticky vychytaná, jinak by nepřežila. Např. uspořádání lístků na rostlině fascinovalo lidi X desetiletí. Proč lístky na rostlině rostou stále podobně? Jakto že každý z lístků má dostatek světla na růst? Až přišel Fibonacci a popsal to jako Fibonacciho postupnost / spirálu, dnes L systém algoritmus.

Také ho najdeme na Googlu či Pinterestu, kam dnes všichni chodí, ale to není přímý zdroj této informace.

L systém z googlu

L system z mé ročníkové práce na FA ČVUT

Výsledek aplikování inspirace po stovkách hodin práce, do formy továrny na kyslík.

Existuje předpis na tu správnou inspiraci?

  • Neexistuje. Vymyslíte si ho. Najděte si téma, která vás opravdu fascinuje objevovat a zkuste jej propojit s architekturou.
  • Každý se může inspirovat v čem ho napadne. Když dělám například most, nebudu se inspirovat mostem. Mohu se pokusit najít něco i v jiném přesahu, který mě opravdu baví (třeba v přírodě, ve strukturách) .
  • Při inspriracích nebuďte povrchní. Nezáleží na kvantitě, ale kvalitě. Až najdete něco, co vás zaujme,nehledejte další jiné zdroje, ale jděte hlouběji po dané cestě zaujímavého.
  • Inspirujte sa všude, třeba v knihovně. Vytáhněte knihu z oboru který vás zajímá a jenom se zajímejte. ( v mém případě geometrie, emergencie, dynamika..). To častokrát stačí. V mozku se spustí inspirativní procesy a něco vás napadne, co byste mohli použít i v architektuře. Když se zajímáte o věci, které vás zajímají, vetšinou vás něco zaujme = inspiruje!
  • Když se však už chcete inspirovat před pc obrazovkou, tak bych určitě nesahal po architekonických webech, maximálně tam začít a jít více do hloubky. Sáhl bych po webech grafických, uměleckých, fotografických a jiných tvořivých profesí. Začněte třeba stránkou stumbleupon.com, kde si vyplníte, jaké oblasti vás zajímají a pak se vrhnete „stumblovat“. Stránka vám nabídne velmi zajímavé weby, které byste přes google nikdy nenašli.
  • To samé architektonické časopisy. Sáhněte raději po Domus, nebo AD.. V časopisech je většinou kvalitnější obsah než na internetu. A hlavně máte více času si to pomalejším tempem prostudovat.
  • V základu taky platí: nekoukejte jen do českých a slovenských médií. Koukejte dále. I když neumíte jazyk. I obrazy stačí na inspiraci. Taky se dá dnes již všechno přeložit pouhým mobilem.
  • Dejte si limitovanost času. Když si stanovíte, že máte na inspiraci jen hodinu a né neurčité množství času, tak to funguje nejlépe.
  • Vše výše uvedené ale neznamená, že nemáte studovat kvalitní stavby a díla kvalitních architektů. To je však rešérš, né inspirace. Mé poznatky o tom, jak na to, zase v dalším TIPu o rešerších.

A pamatujte: „Když se inspirujete jedním zdrojem, je to krádež, když se ale inspirujete stovkou zdrojů, je to výzkum!“ -řekl Austin Kleon

1 komentář na “TIP #20: Jak na inspiraci v architektuře”

  1. Pingback: TIP #27: Rešerše jsou mnohem dobrodružnější než inspirace | Visuin

Komentáře jsou uzavřeny.