Přeskočit na obsah

TIP #55: Jak vybrat barvy, když jste chlap a vidíte jen 6 barev.

Neviem ako vy, ale ja som mal vždy problém s výberom dobrej kombinácie farieb pre projekt. Chýbal im harmónia a drive. Možno je to tým, že ako chlap rozpoznávam len farby dúhy. A rozhodne nevidím rozdiel vplyvu medzi svetlejšou modrou a vyblednutejšou modrou a vyšisovanou modrou…

Možno práve preto architekti (väčšinou muži) tvrdia, že najlepšie je osadiť návrh do bielej, šedej a čiernej farby. Farba je však nositeľ emócie a dá sa s ňou veľmi, projekt i prezentáciu, saturovať (vykresliť v správnych detailoch) upozorniť na to dôležité.

Čo teda s tým? Kde nájsť fajn farby a ešte k tomu v kombináciách ? 

Kdekoľvek okolo seba! Najlepšie z prírody! A to pomocou chytrého telefónu.

Používam na to appku Adobe Capture, ktorou namierim na ľubovoľnú vec, scenériu a ona vyberá harmonické kombá farieb na základe Adobe algoritmov. Farby môžete i presúvať a doladzdovať, ale podstata je fantasticky jednoduchá a užitočná! 

Následne po odfotení a uložení sa vám dané farby zosynchronizujú cez Adobe Creative Cloud (aj free kontá) a ukážu sa vám vo všetkých Adobe softoch, kde by ste s nimi chceli pracovať.

A tam to nekončí. Daná appka  vám vie z obyčajnej fotky vytvoriť vlastný štetec do Photoshopu alebo šrafu (pattern) do Illustratoru. Rozhodne doporučujem v telefóne každého architekta 21. storočia (tentokrát dokonca i androiďáci ;).

Všetci sme len ľudia a túžime po harmonických veciach. Preto ohúrujte svojich klientov vyťahovaním farieb či štruktúr z ich domov, pozemkov či oblečení.

Zo škvrny Custom Brush do Photoshopu

Z vlajky farebné spektrum

DDZ

Štítky:

1 komentář na “TIP #55: Jak vybrat barvy, když jste chlap a vidíte jen 6 barev.”

  1. Pingback: TIP #97: Hledáte dokonalé barevné kombinace? | Visuin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..